Home Programma Sneukels Vorige edities Kaarten Bestuur Fotogaleij

Website: Ontwerp en realisatie Ignace Verschaeve - Pavele bvba

Kantoor

Marc Van Houtte VOF

Kantoor

Eine - Huise

Familie Geert en Ann Albers - Dochy (vervolg)

In 2000 werd een tweede inrichting overgenomen te Zulte. In 2004 werd, naar aanleiding van de samenvoeging van de twee bedrijven, een nieuwe stal gebouwd waar de dieren in een verrijkte kooi gehuisvest worden. Sinds de samenvoeging werd er overgeschakeld op één tak van de legkippenhouderij, nl. de productie van eieren. Het opkweken van eendagskuikens tot legrijpe poeljen werd stopgezet. Naar aanleiding van de nieuwe stal werd ook uitgekeken naar een mestverwerkingssysteem. We opteerden hier voor het systeem “Seconov” uit Frankrijk - Bretagne. Dit systeem bestaat uit een geperforeerde vloer waarop een 30 cm dikke laag mest ligt. Hierdoor wordt de warme stallucht geblazen. Zo bekomen we in de zomer mest met een drogestofgehalte van ongeveer 85%. Deze mest wordt hoofdzakelijk geëxporteerd naar Frankrijk.

Maar aan het investeren komt blijkbaar geen einde. De wetgeving voorziet namelijk dat er tegen 2012 geen kippen meer op de traditionele batterij mogen gehouden worden. Alweer werd er uitgekeken naar iets nieuws. Deze keer werd ons bedrijf grondig hervormd. Eind 2010 was het zover, na maanden afbraakwerk zijn we aan onze nieuwe stal begonnen, hierin kunnen we 110000 kippen huisvesten in het kleinvolièresysteem. Naast de stal kwamen er ook 2 nieuwe eiermachines waar een robot achter gekoppeld is. Deze robot zorgt ervoor dat de eieren op palletten worden gezet van 10800 of 12960 eieren. Door deze verregaande automatisatie was het de bedoeling personeel uit te sparen.

Om alle mest te kunnen drogen werd ook nog geopteerd voor een tweede mestdrooginstallatie (Dorset). Dit systeem werkt volgens hetzelfde principe als het seconovsysteem (warme lucht door een geperforeerde vloer) enkel de uitvoering is eenvoudiger zodat dit een volautomatisch systeem is.

En last but not least, al onze daken werden volgelegd met zonnepannelen. Deze zorgen ervoor dat onze electriciteitskost vooral tijdens de zomermaanden, sterk gereduceerd wordt.

Een filmpje ivm eieren verhandelen? Vindt je hier....


Ons bedrijf ligt op een boogscheut van de Marollebeek waar op 11 juli 1708 de hevigste gevechten hebben plaatsgevonden tussen de legers van de Franse Koning en de geallieerde legers onder de leiding van generaal Marlbourough. De Marollebeek wordt ook nog bloedbeek genoemd omdat het water rood zag van het vele bloed van gekwetste en gesneuvelde soldaten...


Terug